Κλιμάκωση της βίας στη Φέργκιουσον με πυροβολισμούς και 31 συλλήψεις

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σημαντική κλιμάκωση της βίας σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Φέργκιουσον των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το προηγούμενο Σάββατο ένας άοπλος 18χρονος αφροαμερικανός έπεσε νεκρός από τα πυρά λευκού αστυνομικού υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της πολιτειακής αστυνομίας του Μιζούρι, Ρον Τζόνσον, κατά τις νυχτερινές ταραχές οι αστυνομικοί «δέχτηκαν βαριά πυρά» που κατέληξαν στον τραυματισμό τουλάχιστον δύο ανθρώπων.

«Αυτό δεν ήταν ενέργεια διαδηλωτών. Ήταν ενέργεια βίαιων εγκληματιών», συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε πως οι αστυνομικοί δεν πυροβόλησαν ούτε μία φορά, αλλά χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης προκειμένου να σκορπίσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο κ. Τζόνσον προσέθεσε πως οι Αρχές προχώρησαν σε 31 συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων από τις πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια.

Παράλληλα, η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες όπλων που κατασχέθηκαν από διαδηλωτές κατά τα επεισόδια της Τρίτης.

Η πολιτειακή αστυνομία αυτοκινητοδρόμων έχει αντικαταστήσει την τακτική αστυνομία στο Φέργκιουσον σε μία προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα, μετά τις πρώτες ημέρες ταραχών.

Τη Δευτέρα, ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Τζέι Νίξον, διέταξε την αποστολή της Εθνοφρουράς στο Φέργκιουσον, προκειμένου να συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης και της τάξης. Άνδρες της Εθνοφρουράς ήταν παρόντες στους δρόμους, αλλά παρέμεναν σε απόσταση από τους διαδηλωτές.

Οι κινητοποιήσεις ήταν αρχικά ειρηνικές, όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε γρήγορα καθώς βράδιαζε.

Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τους πολίτες να συνεχίσουν να κινούνται να μην στέκονται ακίνητοι στο δρόμο, προειδοποιώντας τους πως διαφορετικά θα συλληφθούν για παράνομη συνάθροιση. Πολλοί υπάκουσαν, όμως άλλοι αντιστάθηκαν.

 

Παρέμβαση Ομπάμα

Τα επεισόδια ξέσπασαν λίγη ώρα αφότου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση τόσο από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας όσο και των διαδηλωτών.

 

Δήλωσε μάλιστα πως στέλνει τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ στο Μιζούρι, με εντολή να ερευνήσει τις συνθήκες του θανάτου του 18χρονου έφηβου.

 

Ο κ. Χόλντερ, που έχει ήδη ζητήσει τη διενέργεια ανεξάρτητης νεκροψίας-νεκροτομής στη σορό του άτυχου 18χρονου, αναμένεται στο Μιζούτι την Τετάρτη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.